مقام روس: کریدور شمال – جنوب از موضوعات محوری سفر پوتین به جمهوری آذربایجان بود
ایگور لویتین، دستیار ویژه رئیسجمهور روسیه، با اشاره به سفر اخیر ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور این کشور به جمهوری آذربایجان گفت: موضوع کریدور شمال – جنوب و ساخت خط ریلی راهآهن رشت – آستارا، با هدف دستیابی به هدفگذاری حمل و نقل انتقال ۱۵ میلیون تن بار، از شاخه غربی این راهگذر، از محوریترین موضوعات مطرح شده در این سفر بود.
به گزارش پایگاه خبری ریل نیوز به نقل از ایرنا، ایگور لویتین و کاظم جلالی، سفیر ایران در مسکو، در این دیدار، درباره ابعاد مختلف همکاریهای فیمابین، بویژه در حوزه ترانزیت و کریدور بحث و تبادل نظر کردند.
دستیار ویژه پوتین، در این دیدار، آمادگی خود را برای سفر به تهران و مذاکره با وزرای جدید دولت جمهوری اسلامی ایران، اعلام کرد پیگیری پروژههای اقتصادی، در دستور کار روابط دو کشور، هدف اصلی وی جهت سفر به تهران خواهد بود.
جلالی نیز در این دیدار اهتمام مقامات عالی جمهوری اسلامی ایران بر توسعه همهجانبه روابط با روسیه را یادآور شد و تأکید کرد که با استقرار دولت جدید، روند همکاریها در پیوند با طرحهای مشترک، شتاب خواهد گرفت.
کریدور شمال – جنوب که در آغاز راه، محصول اراده و عزم روسیه، ایران و هند در سال ۲۰۰۰ میلادی برای ایجاد گذرگاه حمل و نقل بار بود، در طول سال های بعد، شاهد پیوستن شمار دیگری از کشورها به این مسیر ترانزیتی بود.
آنچه برای این کشورها در پیوستن به این مسیر ترانزیتی انگیزه بخش بود این بود که مسیرهای متداول برای ارسال کالا از هند به سمت سن پترزبورگ روسیه که از کانال سوئز عبور میکند، حدود ۱۴ هزار و ۵۰۰ کیلومتر طول دارد اما کریدور شمال – جنوب، تنها هفت هزار و ۲۰۰ کیلومتر است و بهرهگیری از این ظرفیت، ۴۰ درصد زمان ترانزیت و ۳۰ درصد هزینههای حمل و نقل را کاهش میدهد.
مسیر غربی کریدور شمال – جنوب که کشورهای روسیه، جمهوری اسلامی ایران و جمهوری آذربایجان را شامل میشود، از نظر ریلی دارای حلقه مفقودهای به مسافت ۱۶۲ کیلومتر بین رشت و آستارا است.
ایران و روسیه اردیبهشتماه ۱۴۰۲ برای ساخت این خط ریلی، تفاهمنامه همکاری امضا کردند.
با اجرایی شدن توافق، برای احداث این مسیر ریلی، عملاً جنوب آسیا از طریق کوتاهترین مسیر ریلی، بین سن پترزبورگ و خلیج فارس به شمال اروپا، متصل خواهد شد.