counter easy hit
بین‌المللیادداشت

ریل نیوز گزارش می دهد؛

تلاش قزاقستان برای توسعه ترمنیال های کانتینری/آستانه به دنبال چیست؟

نشریه «ریلوی ساپلای» قزاقستان با انتشار گزارشی، از تلاش های این کشور برای توسعه ترمینال های کانتینری در مسیر کریدور میانی خبر داد.

به گزارش پایگاه خبری ریل ایران؛ کشور قزاقستان طی سال های اخیر، به لطف شکل گیری و رونق کریدور میانی به ویژه در سایه تحریم های اقتصادی وضع شده علیه ایران و روسیه، به هاب توزیع بار شرق دریای خزر تبدیل شده است.
افزایش درآمدهای حاصل از ترانزیت در کریدور میانی برای قزاقستان و چشم انداز مثبت این کشور نسبت به آینده کریدور یاد شده در کنار اهداف بلند پروازانه آستانه برای تبدیل شدن به قدرت مطلق اقتصادی شرق دریای خزر از طریق توسعه ترانزیت، همگی منجر شده تا قزاقستان دست به ایجاد و توسعه طرح های بزرگ زیرساختی بزند.

نشریه «ریلوی ساپلای» قزاقستان که به رصد اخبار تخصصی حوزه ریلی می پردازد، با ارائه گزارشی از فعالیت های آستانه در توسعه ترانزیت کانتینری، به لزوم توسعه ترمینال های بزرگ ویژه دپوی کانتینرها پرداخته است. مشروح این گزارش تحلیلی و جامع در ادامه آمده است:

ساخت ترمنیال های کانتینری در منطقه ژتیسو

ترمنیال کانتینری ژتیسو با ظرفیت دپوی سالانه ۳۵۰ هزار کانتیر یکی از پروژه های در حال ساخت توسط دولت قزاقستان است. تاکنون بیش از ۷۵.۷ میلیون دلار در ساخت این پروژه هزینه شده که قرار است تا پایان سال ۲۰۲۵ به اتمام برسد. این کریدور به دلیل موقعیت جغرافیایی خود و قرارگیری در مسیر کریدورهای ریلی حمل و نقلی عبوری از قزاقستان (در امتداد کریدور میانی) یکی از ترمینال های مهم و استراتژیک دپوی کانتینری محسوب می شود.


همچنین یک ترمینال کانتینری دیگر در منطقه پانفیلوف ژتیسو نیز در حال ساخت بوده که ظرفیت آن به ۱۹۰ هزار کانتینر در سال می رسد. سرمایه تخصیص داده شده برای این ترمینال نیز ۶.۵ میلیون دلار بوده و قرار است تا پایان سال ۲۰۲۵ به اتمام برسد.

مزیت اقتصادی ساخت ترمنیال های کانتینری

ساخت ترمینال های کانتینتری به دلیل کاهش زمان لازم برای پردازش بار و افزایش ظرفیت ترانزیت، حمل و نقل را تا حد زیادی تسهیل و تاثیرگذاری آن را افزایش خواهد داد. مجموع این اقدامات قزاقستان را به بازیگری مهم و حیاتی در عرصه حمل و نقل بین المللی بار تبدیل می کند.
به علاوه، ساخت ترمینال های باری جدید در نقاط مختلف، منجر به رشد اقتصادهای محلی و افزایش ثروت آوری از طریق ایجاد شغل برای مردم این مناطق می شود. قزاقستان می تواند با توسعه زیرساخت های ترانزیت و لجستکی خود، سرمایه خارجی قابل توجهی برای سرمایه گذاری در مسیرهای ترانزیتی جذب نماید که این موضوع، میزان ایجاد فرصت های تجاری را افزایش خواهد داد.

اهمیت استراتژیک منطقه ژتیسو

منطقه ژتیسو در صورت تکمیل، به هاب توزیع بار در تجارت و لجستیک بین المللی تبدیل خواهد شد. همچنین، افزایش رشد سرمایه گذاری قزاقستان در زیرساخت های حمل و نقلی این کشور، نشانگر میزان تعهد آستانه برای ایفای نقشی رهبری لجستیک اوراسیا و حمایت از توسعه پایدار است.

خطر ادامه تحریم ها برای ترانزیت ایران

هماطور که گفته شد، بخش عمده ای از فرصت های تجاری ایجاد شده برای قزاقستان و ترکمنستان برای توسعه ترانزیت، متاسفانه محصول تحریم های سفت و سخت شکل گرفته علیه ایران و روسیه بوده است. قزاقستان به ویژه پس از شکل گیری بحران در دریای سرخ، در حالی از کریدور میانی بهره برداری سنگین می کند که هر کارشناسی در بخش حمل و نقل، متوجه غیراقتصادی بودن کریدور میانی به دلیل افزایش سنگین هزینه های ناشی از ترانسشیپمنت و تغییر مد حمل است.
با این وجود، تحریم های شکل گرفته علیه تهران طی سال های اخیر، حتی چینی ها را نیز در بسیاری از زمینه ها از همکاری های اقتصادی با ایران منع می کند. نگاهی به نقشه کریدورهای عبوری از منطقه اوراسیا به خوبی اثبات می کند که بهترین مسیر مبادله بار بین شرق و غرب دریای خزر، استفاده از مسیر ریلی و جاده ای ایران است.
لذا همانطور که دکتر عراقچی، وزیر محترم امور خارجه کشورمان نیز چندین بار وعده داده اند، امیدواریم طی ماه های آتی بتوان شاهد کاهش بار سنگین بر دوش حوزه حمل و نقل و ترانزیت بود.

بیشتـر بخـوانید:

دکمه بازگشت به بالا