
دولت قرقیزستان از آغاز دومین پروژه اتصال ریلی این کشور به چین و ازبکستان طی سه ماه گذشته خبر داده که نشان از اهمیت این مسیر ریلی است.
به گزارش ریل ایران؛ کشورهای آسیای مرکزی طی سال های اخیر در پی رشد و شکوفایی پروژه بزرگ کمربند و جاده (BRI) چین، تلاشی مضاعف برای هرچه بیشتر بهره مند شدن از این طرح به کار بسته اند.
اگرچه دو کشور قزاقستان و جمهوری آذربایجان را باید به عنوان رهبران کمربند و جاده در دو منطقه آسیای مرکزی و قفقاز شناسایی کرد، اما کشورهای ازبکستان و ترکمنستان نیز به عنوان کشورهای مسیر کریدور کمربند و جاده، بهره قابل توجهی از این طرح چینی ها برده اند.
نخستین پروژه PPP قرقیزستان با راه آهن کلید خورد
به لحاظ ساختار سیاسی، کشورهای مستقل مشترک المنافع جدا شده از شوروی سابق به ویژه در بخش شرقی دریای خزر، همچنان ساختاری دولتی دارند. این ساختار دولتی البته در اقتصاد این کشورهای نیز تا حد زیادی خودنمایی کرده و به ندرت می توان پروژه ای ملی در این کشورها یافت که رد پای دولت و یا نهادهای دولتی در آن به چشم نخورد.
اگرچه کشورهایی چون قزاقستان طی سال های اخیر با هدف جذب سرمایه خارجی، دست به اصلاحات اقتصادی زده اند، اما کشوری چون قرقیزستان همچنان بر پایه اقتصاد دولتی خود استوار هستند.
با اینحال، روز اول اسفند ماه نخستین قرارداد زیرساختی ملی قرقیزستان تحت عنوان «مسیر ترانس اوراسیا» میان دولت این کشور، بخش خصوصی و یک اپراتور آمریکایی به امضا رسید.
به نوشته نشریه تایمز آسیا، آژانس ملی سرمایه گذاری از طرف ریاست جمهوری قرقیزستان، شرکت راه آهن دولتی این کشور (KTZ)، و یک کنسرسیوم ریلی آمریکایی وابسته به شرکت All American Rail Group Global Infrastructure قراردادی مشترک برای ساخت کریدور ریلی ترانس اوراسیا امضا کردند.
آغاز ساخت دو اتصالی ریلی قرقیزستان به چین طی سه ماه!
بر اساس اطلاعات منتشر شده، این پروژه زیرساختی شامل ساخت راه آهن و تروارس گذاری منطقه کوهستانی شرق تا غرب و نهایتا اتصال ریلی کاراکول در شمال شرق قرقیزستان به مناطق ایسیک کول و مکمَل در جنوب غرب این کشور (استان جلال آباد) خواهد شد.
در همین حال، آژانس ملی سرمایه گذاری قرقیزستان با انتشار بیانیه از این پروژه ملی استقبال کرده و آن را گامی مهم در حرکت به سمت مدرنیته و به روز رسانی زیرساخت های حمل و نقل قرقیزستان دانست. از نگاه این آژانس، پروژه کریدور ترانس اوراسیا منجر به ایجاد اتصال جدید با کشورهای منطقه و توسعه اقتصادی برای این کشور خواهد شد.
بنا بر اطلاعات درج شده در نشریه تایمز آسیای مرکزی، این خط ریلی قرار است پس از مکمَل راهی کشور ازبکستان شود. در حقیقت، با ساخت این کریدور ریلی شرقی – غربی در قرقیزستان، راه آهن چین بار دیگر از مسیری جدید به ازبکستان متصل خواهد شد. این در حالیست که سه کشور، قرار است در قالب کریدور CKU (چین – قرقیزستان – ازبکستان) نیز به یکدیگر متصل شده و مسیر جدید، یک شریان اضافی دیگر از مسیر قرقیزستان به سمت چین ایجاد خواهد نمود.
نکه مهم اینکه کریدور ریلی CKU نیز دقیقا از مسیر شرق – غرب، چین را به ازبکستان متصل نموده و ساخت آن نیز در دسامبر ۲۰۲۴ یعنی دو ماه پیش آغاز شد. این کریدور قرار است در ادامه مسیر قرقیزستان به اندیجان در ازبکستان متصل شود.
کریدور ۵۲۳ کیلومتری CKU شهرهای کاشغر، تورگارت، مکمال، جلال آباد و اندیجان را به یکدیگر متصل می سازد. به گفته راه آهن چین، انتظار می رود این کریدور ریلی به محض راه اندازی، بیش از ۱۵ میلیون تن بار در سال ثبت سفارش خواهد داشت. این کریدور همچنین قرار است در ادامه مسیر، از طریق ترکیه به اروپا متصل شود.