اشتغال یک و نیم میلیون نفر در راه آهن هندوستان/جابجایی ۸۵۰میلیون مسافر و یک میلیارد تن بار در سال!

در حال حاضر، بیش از ۱.۵ میلیون نفر در بخش های مختلف راه آهن هند مشغول به کار بوده و بیش از ۸۵۰ میلیون تن بار در شبکه ریلی این کشور حمل می شود.
به گزارش ریل ایران به نقل از ترابر نیوز؛ همانطور که میدانید هند کشور عجایب است و در هر گوشه از آن میتوان پدیدهای دور از ذهن و باورنکردنی دید. این عجایب تنها در مورد مسائل مذهبی و تاریخی نیستند و حتی جلوههای نسبتا مدرن تکنولوژی نظیر قطار نیز در این کشور شکلی عجیب به خود میگیرند و از دیدگاههای مختلف مثل نحوهی مدیریت، تعداد، انواع مختلف، امکانات و … با دیگر کشورها تفاوت دارند. برای آشنایی با حقایق باورنکردنی در مورد راهآهن هند با کجارو همراه باشید.
راهآهن مهمترین وسیله حملونقل و شاهرگ حیاتی هند است و به همین دلیل تشکیلات اداری عظیم و شاخههای فراوانی دارد. تشکیلات راهآهن هند توسط یک وزارتخانه مستقل و گسترده به همین نام اداره میشود که از اهمیت و حساسیت زیادی برخوردار است و اقتصاد هند به نحوهی عملکرد آن بستگی دارد. ۲۰ حقیقت باورنکردنی در مورد راهآهن هند به این شرح هستند:
۱. هند دارای بزرگترین شبکهی راهآهن زیر نظر یک دولت واحد و سومین شبکهی حملونقل ریلی طولانی دنیا به طول ۱۲۷ هزار و ۷۶۰ کیلومتر است. راهآهن هند سالانه بهطور متوسط ۸۴۲۱ میلیون نفر مسافر دارد که توسط ۹۹۹۱ قطار با ۷۱۷۲ ایستگاه در سراسر کشور مسافرت میکنند. گفته میشود که تعداد مسافرهای قطار در هند در یک روز از جمعیت بعضی از کشورها بیشتر است. راهآهن این کشور در سال ۱۰۱۴ میلیون تن بار و اثاثیه جابهجا میکند.
۲. طولانیترین ایستگاه راهآهن دنیا، ایستگاه گورکهپو هند با ۱۳۵۰ متر طول است. قبل از آن نیز ایستگاه خارگهپو با ۸۳۳ متر طول دارندهی این عنوان بود.
۳. دو مورد از بخشهای تاریخی راهآهن هند در فهرست میراث فرهنگی جهانی یونسکو قرار دارند؛ پایانهی چاتراپاتی شیواجی و راهآهن کوهستانی.
راهآهن کوهستانی از سه بخش تشکیل شده است؛ راهآهن هیمالیایی دارجلینگ، راهآهن کوهستانی نیلگیری و راهآهن کالکا شیملا. این سه مسیر از ۱۰۰ سال پیش مورداستفاده قرار میگیرند.
پایانهی چاتراپاتی شیواجی ترکیبی کلاسیک و منحصربهفرد از مکتب هنری گوتیک و معماری هندی است.
۴. راهآهن هند پنج قطار ویژهی لوکس توریستی دارد که عبارتاند از: قطار سلطنتی راجستان کاخی روی چرخ (راجستان) ارابهی طلایی (شروع حرکت از کارناکاتا و گوا) مهاراجه اکسپرس (شروع حرکت از دهلی به مقاصد متفاوت بر اساس برنامهی سفر) اودیسهی دکن (شروع حرکت از ماهاراشترا به مقاصد متفاوت بر اساس برنامهی سفر) این قطارها موجب افتخار و سربلندی راهآهن هند هستند و جایگاه ویژهای در بین قطارهای لوکس دنیا دارند. کاخی روی چرخ قدیمیترین قطار لوکس هند است.
۵. طولانیترین مسیر راهآهن در هند متعلق به قطار ویوک اکسپرس (دیبروگره به کانیا کوماری) با ۴۲۷۳ کیلومتر طول و کوتاهترین مسیر متعلق به سرویسهای فصلی و محدود ناگپور به آجنی با ۳ کیلومتر فاصله است.
۶. سریرامپور و بلاپور دو ایستگاه متفاوت در ناحیهی ماهاراشترا هستند که دقیقا در یک نقطه از مسیر راهآهن ولی در دو طرف ریل قرار دارند.
۷. تقاطع ماتورا محل عبور بیشترین تعداد قطار در راهآهن هند است. بیشترین ترافیک این تقاطع مربوط به براود گیجهای (Broad Gauge – قطاری که چرخهای آن فاصلهای بیشتر از حد استاندارد دارند) مسیر آگرا گانت، بهاراتپور، الوار، دهلی، آکنرا، وریندیوان و قطار استاندارد هاتراس است.
۸. طراحی سیستم تعلیق و کمکفنرهای این واگنها به صورتی انجام میشود که میزان لرزش و نوسان آنها در حدود ۷۲ ضربه در دقیقه یا ۱.۲ هرتز ثابت بماند. قلب انسان با فرکانس ۱.۲ هرتز میتپد و به همین دلیل مسافرت با وسیله نقلیهای که با ریتمی مشابه نوسان دارد، بسیار راحت و آرامشبخش است (علت خواب راحت و شیرین در هنگام مسافرت با قطار).
۹. راهآهن هند از هر یک روپیه ی دریافتی، ۹۴ پیسا برای ارائهی خدمات هزینه میکند و تنها ۶ پیسا سود این شرکت را تشکیل میدهد.
۴ درصد از این سود برای نوسازی استفاده میشود که مبلغ ناچیزی است و به همین دلیل راهآهن هند مشکلات زیادی برای گسترش دارد. افزایش قیمت بلیت نیز همیشه با اعتراض و گلایهی مردم مواجه میشود و عملا امکانپذیر نیست.
۱۰. تقاطع الماس در ناگپور. شکل خاص ریلها و مسیر آنها به چهار جهت اصلی دلیل این نامگذاری است.
۱۱. راهآهن هند در حال ساخت بلندترین پل ریلی دنیا بر روی رودخانهی چناب است. این پل ۱۳۱۵ متر ارتفاع دارد و ۲۵ هزار تن فولاد در ساخت آن استفاده خواهد شد. ایدهی ساخت پل در سال ۲۰۰۸ مطرح شد اما بنا به ملاحظات امنیتی ادامه پیدا نکرد. در سال ۲۰۱۰ عملیات ساخت پل آغاز شد و انتظار میرود که در سال جاری به اتمام برسد.