ریل ایران گزارش می دهد؛
از آلمان تا دانمارک فقط ۷ دقیقه/ با بزرگترین تونل جاده ای – ریلی جهان آشنا شوید

تونل فهمارنبلت به طوی ۱۸ کیلومتر، کشورهای حوزه اسکاندیناوی را از طریق ریل و جاده به خاک اصلی اروپا متصل ساخته و به محض تکمیل، یکی از بزرگترین پروژه های زیرساختی زیر آبی جهان به حساب می آید.
به گزارش ریل ایران؛ ساخت تونل های زیردریایی برای تردد وسایل نقلیه جاده ای یا ریلی، به یکی از موضوعات روز فناوری های عمران و سازه های مهندسی تبدیل شده است.
در تازه ترین و البته بزرگترین پروژه از این دست، شاهد ظهور یک تونل ریلی جدید و البته بسیار مهم هستیم که به نوشته بی بی سی، در تمامی جهات به نسبت موارد مشابه خود برتری داشته و در صورت تکمیل، رکوردی تازه در دنیای مهندسی سازه بر جای خواهد گذاشت.
تونل ریلی زیر دریایی دانمارک به آلمان درست از زیر آب های دریای بالتیک عبور کرده و کشورهای اسکاندیناوی را از طریق آلمان به مابقی نقاط اروپا متصل خواهد ساخت. این به معنای ایجاد نوعی پیوستگی سرزمینی میان اسکاندیناوی جدا از قاره اروپا، با مابقی این قاره است؛ درست همان رخدادی که با ساخت کانال مانش برای بریتانیا رخ داد.
تونل فهمارنبلت (Fehmarnbelt ) به طول ۱۸ کیلومتر، در صورت تکمیل پس از مانش، به طولانی ترین تونل زیردریایی جهان تبدیل خواهد شد. نکته جالب اینکه این تونل همزمان میزبان قطارهای ریلی و خودروهای جاده ای بوده و با هر دو مُد حمل و نقل زمینی می توان از آن بهره برد. نکته جالبتر اینکه بخشی از مسیر تونل فهمارنبلت درست از کف دریا عبور و مماس با آن قرار دارد.
مهمترین بخش از این تونل، بخش ورودی آن از در ساحل جزیره «لولند» در جنوب شرقی دانمارک است. این فضا حدود ۵۰۰ هکتار زیربنا در اطراف خود داشته و علاوه بر تجهیزات حیاتی تونل، تی کارخانه ساخت قطعات مختلف آن نیز در همین بخش قرار دارد. هر ۲۱۷ متر از طول تونل یک المنت خوانده می شود که کار ساخت آنها بر همین مبنا در کارخانه انجام میگیرد. این المنت ها از فولاد و بتن ساخته و در محل مناسب خود نصب می شوند. در حقیقت، ۹۰ المنت پیوسته به یکدیگر، این تونل عظیم را تشکیل می دهند که به صورت قطعه قطعه در کنار یکدیگر قرار می گیرند.
هنریک وینسنتسن مدیر اجرایی شرکت دولتی «فمرن» که از سوی دانمارک به عنوان یکی از پیمانکاران پروژه مشغول به کار است، در خصوص این ابر پروژه زیردریایی ریلی – جاده ای معتقد است: تونل های زیادی پیش از این در زیر آب ساخته شده اند، اما هیچ کدام مانند این قدرت رکورد شکنی ندارند. تنها عرض هر یک از المنت ها ۴۲ متر اعلام شده که می توان حدس زد چنین پروژه بزرگ زیرساختی تا چه میزان بزرگ خواهد بود.
قرار است ۷.۴ میلیارد دلار از هزینه ساخت این پروژه را دولت دانمارک تقبل نماید و البته ۱.۳ میلیارد یورو آن نیز از سوی کمیسیون اروپا پرداخت خواهد شد. این بخشی از یک پروژه بزرگ تعریف شده از سوی اتحادیه اروپا برای ایجاد اتصال زمینی میان تمامی بخش های اروپا به حساب آمده و به همین دلیل، می توان گفت پروژه ای مهم برای تمامی منطقه یورو محسوب می شود. اتحادیه اروپا تلاش می کند، میزان سفرهای هوایی را از راه افزایش اتصالات زمینی سریع السیر به ویژه تقویت زیرساخت های ریلی کاهش دهد که هدف اصلی این طرح، کاهش سفرهای هوایی و آلایندگی های کربنی حاصل از پرواز هواپیماها است.
گفته می شود به محض بهره برداری از تونل، می توان مسافت بین جنوب دانمارک تا شمال آلمان را تنها ظرف مدت ۱۰ دقیقه با خودروی شخصی و ۷ دقیقه با قطار پیمود. همچنین مقام های دانمارک امیدوارند با راه اندازی تونل فهمارنبلت، زمان سفر بین کپنهاگ تا هامبورگ به زیر ۲.۵ ساعت کاهش پیدا کند که البته این زمان هم برای بخش مسافری و هم برای بخش باری یکسان اعلام شده است. قطار سریع السیر برقی در تونل فهمارنبلت با سرعت ۱۶۰ کیلومتر سیر خواهد کرد و نه تنها دو کشور آلمان و دانمارک، بلکه تمامی منطقه اسکاندیناوی را به اروپا متصل خواهد ساخت.
هر دو مسیر ریلی و جاده ای تونل فهمارنبلت قرار است به صورت رفت و برگشت تعبیه شوند و علاوه بر آن، خط ویژه فرار و خدمات اورژانسی نیز در کنار جاده و ریلی عبوری از تونل ساخته خواهد شد. وزن هر المنت نیز حدود ۷۳ هزار تن اعلام شده و قرار است تا ۴۰ متر به زیر سطح آب کشیده شود. با اینحال، دوربین های مدار بسته مجهز به GPS زیرآبی تصاویر تمامی بخش های تونل را به مرکز کنترل در دو سوی آن منتقل خواهند کرد.