کارشناس آذربایجانی مطرح کرد؛
اهمیت کریدور اَرس و پلتفرم ۳+۳/ روابط تهران و باکو رو به توسعه است

یک کارشناس آذربایجانی با اشاره به روابط مطلوب تهران و باکو گفت: کریدور اَرس که از ایران عبور میکند برای آذربایجان بسیار اهمیت دارد.
به گزارش ریل ایران؛ روابط ایران و جمهوری آذربایجان به عنوان دو کشور همسایه با تاریخ و فرهنگ مشترک، همواره تحت تأثیر تحولات سیاسی، اقتصادی و اجتماعی منطقهای و بینالمللی قرار داشته است.
با وجود برخی اختلافنظرها و چالشهای دیپلماتیک، به ویژه در سالهای اخیر، دو کشور تلاش کردهاند تا روابط خود را در سطوح مختلف بهبود بخشند. سفر مسعود پزشکیان، رئیسجمهور ایران به باکو فرصتی را فراهم آورد تا دو کشور بتوانند درباره مسائل مهم و فوری منطقهای و دوجانبه به گفتوگو بنشینند.
از نظر برخی کارشناسان این سفر نه تنها فرصتی برای تقویت همکاریها در حوزههای اقتصادی و سیاسی است، بلکه میتواند زمینهساز حل و فصل چالشهای موجود، از جمله مسئله تعیین سفیر و دیگر موضوعات حساس نیز باشد.
خبرنگار مهر در آستانه سفر مسعود پزشکیان رئیس جمهور کشورمان به جمهوری آذربایجان گفتگویی را با «یگانه حاجی اف» کارشناس روابط بین الملل آذربایجانی انجام داد که مشروح آن در ادامه میآید:
ایران و ترکیه نگاه مثبتی نسبت به پلتفرم ۳+۳ دارند. روند این ساز و کار بسیار کند است. لطفاً نگاه آذربایجان نسبت به این پلتفرم را تشریح کنید.
فرمت «۳+۳» که با پیشگامی الهام علی اف، رئیس جمهور آذربایجان آغاز شد و با پیشبینی همکاری و همگرایی نزدیک بین قفقاز جنوبی و همسایگان آن، یعنی کشورهای منطقه، فرصتهای اقتصادی و سیاسی جدیدی را برای منطقه ایجاد میکند و فرصتهای قرابت برای شرکت کنندگان ایجاد میکند.
آذربایجان به عنوان کشوری که از فرمت ۳+۳ حمایت میکند، این قالب را که شامل روابط همکاری چندجانبه نیز میشود، آینده صلح پایدار و توسعه اقتصادی در منطقه میداند.
فرمت «۳+۳» همچنین فرصتی برای گفت و گوی آزاد در مورد حل مشکلات منطقهای ایجاد میکند. این فرمت تضمین میکند که قابلیتهای ارتباطی منطقه به طور کامل توسعه مییابد، مواضع منطقهای شرکت کنندگان تقویت میشود و در نتیجه امنیت منطقه تقویت میشود.
ساخت کریدور ارس از سوی دولت آذربایجان همچنان ادامه دارد. اهمیت این کریدور و تأثیر آن در منطقه قفقاز را توضیح دهید؟
آذربایجان همواره به ایجاد پیش بینیهای جایگزین در کریدور میانی به منظور افزایش فرصتها و قابلیتهای خود به عنوان یک پروژه ارتباطی جهانی اهمیت میدهد.
آذربایجان، به منظور افزایش ظرفیتها و توانمندیهای مسیر موسوم به «کریدور میانی» بهعنوان بخشی از یک پروژه ارتباطی جهانی همواره اهمیت زیادی برای ایجاد مسیرهای جایگزین در داخل این کریدور قائل است.
مسیرهای حمل و نقل جایگزین زیادی وجود دارد که یکی از آنها پروژه کریدور زمینی است. در چارچوب ساخت کریدور، پروژههای زیربنایی برای استفاده مشترک با ایران در حال اجراست. ساخت پل آغبند و راه آهن هورادیز-آقبند از جمله این موارد است.
مایلم در اینجا به طور ویژه اشاره کنم که اجرای پروژه کریدور ارس به تقویت مواضع جمهوری آذربایجان و ایران در میان اعضای کریدور میانه منجر خواهد شد. این پروژه برای آذربایجان که پیشگام در حل فرآیندهای منطقهای از طریق مدیریت اقتصادی است، جذابیت بیشتری پیدا میکند.
چرا که ارمنستان که هنوز موافقت و اقدامات لازم در خصوص کریدور زنگزور نداشته است، در این صورت فرصت حضور در کریدور میانه را از دست خواهد داد. در این صورت فرصت حضور در کریدور میانی از بین خواهد رفت.