counter easy hit
شرکت راه‌آهن

خدمت‌ رسانی جهادی قطارهای مسافری در جنگ ۱۲ روزه تحمیلی

در شرایط بحرانی جنگ ۱۲ روزه تحمیلی اسرائیل به ایران، شرکت های حمل و نقل ریلی مسافری تحت تدابیر راه آهن و با بسیج تمامی منابع و روحیه جهادی، خدمات بی‌وقفه و ایمن به مسافران ارائه دادند.

به گزارش ریل ایران به نقل از تین نیوز، در روزهایی که آسمان میهن در آتش جنگ می سوخت و دشمن با حملات وحشیانه خود، امنیت و آرامش را هدف گرفته بود، مردان و زنان غیور صنعت ریلی، دلیرانه به میدان آمدند. تحت تدابیر شرکت راه آهن جمهوری اسلامی ایران و شرکت های ریلی فعال در حوزه ریلی مسافری، قطارهای مسافری، نه تنها توقف نکردند، بلکه با سرعتی بیشتر و روحیه ای جهادی، پیام مقاومت و استقامت را در ریل های میهن به پیش بردند. محمد درگاهی، مدیرعامل شرکت حمل ونقل ریلی نورالرضا، در گفت وگویی صمیمانه، از روزهای سخت جنگ ۱۲ روزه می گوید؛ روزهایی که قطارها و مردان و زنانی که آنها را تدارک و راهبری می کردند، قهرمانان بی ادعای جبهه نقل و انتقال بودند.

 در روزهای آغازین جنگ، اولین اقدامات در حوزه حمل و نقل ریلی مسافری چه بود؟ 

از همان ساعات اولیه جنگ، با توجه به توقف پروازها، بار مسئولیت حمل و نقل ریلی مسافری سنگین تر شد. شرکت های مسافری تحت تدابیر شرکت راه آهن جمهوری اسلامی ایران به سرعت وارد فاز خدمت رسانی جهادی برای عبور از این بحران شدند و در مجموعه تحت مدیریت ما نیز با تشکیل «قرارگاه مدیریت بحران»، تمامی واحدها در حالت آماده باش کامل قرار گرفتند. بازدید میدانی از سایت های عملیاتی شرکت انجام شد تا از نزدیک در جریان چالش ها و نیازهای پرسنل و مسافران قرار بگیریم. هدف ما این بود که قطارها بدون وقفه و با حداکثر ایمنی به حرکت خود ادامه دهند.

چگونه توانستید در شرایط بحران، خدمات قطارهای مسافری را بدون اختلال حفظ کنید؟ 

این مهم با بسیج منابع انسانی و لجستیکی و به کار گیری اصول از قبل تعریف شده مدیریت بحران، انجام شد. با توجه به شرایطی که در کشور از مدتها قبل وجود داشت ما پیش بینی کرده بودیم که ممکن است در شرایط بحرانی با کمبود برخی اقلام مواجه شویم، بنابراین ذخایر استراتژیک شامل مواد مصرفی، ملزومات رفاهی و قطعات یدکی را افزایش دادیم. همچنین، همکاری بین واحدی بین بخش های فنی، بهره برداری و پشتیبانی به صورت ۲۴ ساعته فعال شد. تمام کارکنان با هماهنگی و همدلی کامل در خدمت رسانی مشارکت کردند و حتی بعضی همکاران که مستقیما مسئولیتی در خدمات مسافران نداشتند در بسته بندی اقلام ضروری مسافران مشارکت کردند تا باری از دوش خدمه بردارند.

آیا درباره امنیت مسافران چالشی داشتید؟ 

امنیت مسافران اولویت مطلق ما بود. دستور دادیم تمامی ایستگاه ها و قطارها تحت پایش امنیتی مستمر قرار بگیرند. همچنین، با هماهنگی نیروهای امنیتی، تمهیدات ویژه ای برای مقابله با هرگونه تهدید احتمالی اندیشیده شد. خوشبختانه با تلاش همکارانم، حتی یک مورد حادثه امنیتی جدی گزارش نشد.

روحیه کارکنان در این شرایط چگونه بود؟ 

بسیاری از کارکنان بخش حمل و نقل مسافری نهایت همکاری را برای کار مضاعف داشتند و حتی داوطلبانه در شیفت های اضافه کار کردند. برخی با وجود نگرانی های جدی که در مورد خانه و خانواده خود داشتند حتی خانواده های خود را تنها گذاشتند تا در کنار تیم های عملیاتی باشند. این روحیه جهادی بود که اجازه نداد حتی یک قطار از حرکت بایستد و من به ایثارگری همکارانم در شرایط جنگی  افتخار می کنم.

برنامه ریزی برای روزهای آینده در شرایط مشابه چیست؟ 

ما درس های بزرگی از این جنگ ۱۲ روزه گرفتیم. سیستم های مدیریت بحران را ارتقاء دادیم، بانک اطلاعاتی از تجربیات این دوره تهیه کردیم و برنامه ها و پیش بینی هایی برای مقابله با بحران های احتمالی تدوین شده است. هدف ما این است که حتی در سخت ترین شرایط، خدمات ریلی مسافری کشور همچون ایام این جنگ تحمیلی نه تنها تعطیل نشود بلکه با حداکثر توان ادامه یابد. مردم ایران همیشه قوی و مقاوم بوده اند. قطارهای ما نماد اتحاد و پایداری ملت ایران است. ما به عنوان فعالان این عرصه خود را متعهد می دانیم در هر شرایطی، چه در آرامش و چه در طوفان، کنارشان بایستیم و خدمت رسانی کنیم.

بیشتـر بخـوانید:

دکمه بازگشت به بالا