راهآهن چابهار – زاهدان؛ پروژهای راهبردی برای توسعه اقتصادی و حمل و نقل جنوب شرق

راهآهن چابهار – زاهدان به عنوان یک حلقه راهبردی در حمل و نقل ریلی کشور در حالی میتواند به توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جنوب شرق کمک شایانی کند که با توجه به مزایای این طرح و اهمیت آن در راستای اتصال به بازارهای بینالمللی ضروریست تا این پروژه هرچه سریعتر تکمیل تا از ظرفیتهای آن بهرهبرداری شود.
به گزارش ریل ایران به نقل از ایرنا؛ راهآهن چابهار – زاهدان به عنوان یکی از پروژههای بزرگ و راهبردی در حوزه حمل و نقل ریلی ایران، نقش مهمی در توسعه اقتصادی و حمل و نقل بار و مسافر در منطقه ایفا میکند. این پروژه بویژه با توجه به موقعیت جغرافیایی بندر چابهار و ارتباط آن با کشورهای همسایه، اهمیت مضاعفی پیدا کرده است.
چابهار، به عنوان تنها بندر اقیانوسی ایران، دارای موقعیتی منحصر به فرد در سواحل دریای عمان است، این بندر میتواند به عنوان دروازهای برای دسترسی به بازارهای آسیای میانه و هند عمل کند؛ از سوی دیگر، زاهدان به عنوان مرکز سیستان و بلوچستان، ارتباطات ریلی و جادهای را با دیگر نقاط کشور فراهم میکند.
بهرهبرداری از راهآهن چابهار – زاهدان – سرخس بهعنوان یکی از ابرپروژههای ریلی کشور تا پایان سال جاری در حالی رقم خواهد خورد که این امر منجر به رونق توسعهای عظیم در سیستان و بلوچستان بویژه شهر بندری چابهار خواهد شد.
مهمترین طرح گذرگاهی ایران در حالی با تکمیل خط ریلی چابهار – زاهدان- سرخس رقم خواهد خورد که این اتفاق بزرگ که جزو مصوبات سفرهای اعضای هیات دولت نهم و دهم به استانهای سیستان و بلوچستان و خراسان جنوبی بود از چابهار آغاز و با عبور از ایرانشهر، خاش، زاهدان، میلک، نهبندان، بیرجند، قاین و گناباد از طریق ایستگاه کالشور در حوزه شهرستان تربتحیدریه به راهآهن بافق – مشهد متصل میشود.
راهآهن زاهدان – ایرانشهر – چابهار – میلک – سرخس مهمترین پروژه زیرساختی ریلی کشور
با بهرهبرداری از راهآهن چابهار – میلک – زاهدان – سرخس، سیستان و بلوچستان از چند مسیر به راهآهن سراسری جمهوری اسلامی و چندین کشور همسایه ایران متصل و این امر منجر به رونق توسعهای عظیم در این استان بویژه شهر بندری چابهار خواهد شد.
ازآنجاییکه یکی از کوتاهترین و باصرفهترین مسیرهای اتصال کشورهای حوزه خلیجفارس و شبهقاره هند به کشورهای حاشیه دریای خزر و شرق اروپا کریدور شمال – جنوب است، راهاندازی این کریدور حائز اهمیت بوده چرا که ایران به لحاظ منافع اقتصادی، سیاسی و امنیتی از اولویت بالایی برخوردار است.
راهآهن زاهدان به سرخس، دومین اقدام در طرح جهش کریدور ترانزیتی شمال به جنوب است که تنها بندر اقیانوسی منطقه را به اصلیترین مرز ترانزیت ریلی کشور یعنی سرخس متصل میسازد و ترکمنستان و چهار کشور دیگر آسیای مرکزی را از طریق خطوط ریلی به اقیانوس هند متصل میکند بهگونهای که میتوان گفت این راه اقیانوس هند را به آسیای مرکزی پیوند میدهد.
راهآهن زاهدان – ایرانشهر – چابهار – میلک – سرخس در حالی یکی از مهمترین پروژه زیرساختی ریلی کشور به طول یکهزار و ۳۵۰ کیلومتر است که قطعه اول آن به طول ۷۳۰ کیلومتر، چابهار را به زاهدان و مرز میلک و قطعه دوم هم به طول ۷۶۰ کیلومتر زاهدان را به بیرجند، مشهد و در انتها به سرخس متصل میکند.
برای طرح راهآهن چابهار – زاهدان با موافقت رهبر معظم انقلاب از تسهیلات صندوق توسعه ملی استفاده شده و بخش زاهدان – خاش به طول ۱۵۰ کیلومتر اخیراً به بهرهبرداری رسیده و تا کنون تلاشهای پیمانکاران باعث پیشرفت بیش از ۷۰ درصدی این طرح شده است.
تکمیل پروژه راه آهن چابهار – زاهدان تا پایان سال
معاون رئیس جمهور و رییس سازمان برنامه و بودجه گفت: منابع لازم برای تکمیل مسیرهای جادهای و ریلی مرتبط با بندر چابهار و سواحل مَکُران تامین میشود و امیدواریم براساس گزارش پیمانکار راه آهن چابهار به زاهدان تا پایان سال تکمیل شود.
سید حمید پورمحمدی چندی پیش در بازدید از پروژه راه آهن چابهار – زاهدان در گفتوگو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: سازمان برنامه و بودجه تمام منابع مالی این پروژه را تامین کرده و این را اعلام می کنم در راستای توسعه سواحل مَکُران و توجه به پروژه های دریا محور این پروژه جاده ساحلی از چابهار تا بندرعباس را به پایان برسانیم.
نقش مهم تکمیل راه آهن چابهار به زاهدان در انتقال کالا
نماینده مردم شهرستانهای چابهار، نیکشهر، کنارک، قصرقند، دشتیاری و زرآباد در مجلس شورای اسلامی نیز با بیان اینکه راه آهن چابهار به زاهدان از سال ۱۳۸۷ آغاز شده و با گذشت ۱۶ سال حدود ۷۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارد، گفت: با تکمیل این خط ریلی میتوان حجم بسیار زیادی از کالای ورودی به بندر چابهار را به سایر نقاط کشور انتقال داد.
نماینده حوزه انتخابیه چابهار در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: این طرح به جهت ایجاد کریدور ریلی شرق کشور، اتصال بندر شهید بهشتی چابهار به عنوان تنها بندر اقیانوسی کشور به شبکه ریلی، کمک به توسعه سواحل مَکُران از طریق ایجاد ارتباط ریلی، اتصال کشورهای آسیای میانه و افغانستان به آب های آزاد اقیانوسی و ایجاد بستر مناسب برای توسعه و رشد اقتصادی منطقه اهمیت فراوانی دارد.
وی افزود: برنامه ما این است که طبق فرمایشات رهبر معظم انقلاب در رابطه با توسعه سواحل مَکُران با پیگیری های ملی بتوانیم ظرفیت بندر چابهار را ارتقا دهیم تا به عنوان قطب سوم تجاری کشور ایفای نقش کند.