
وزیر راه و شهرسازی اظهار امیدواری کرد با همکاری کشور عراق عملیات احداث راهآهن شملچه – بصره نیز تا سال بعد به اتمام برسد و در ادامه گفت: عراق با تحویل اراضی مینروبی شده، احداث راهآهن شلمچه – بصره را سرعت دهد.
به گزارش ریل ایران به نقل از وزارت راه و شهرسازی، فرزانه صادق، وزیر راه و شهرسازی، در دومین روز از سفر خود و در دیدار دو هیات تجاری و حملونقلی ایران و عراق که با حضور وزیر حملونقل عراق برگزار شد، ضمن اظهار خرسندی برای حضور در آن کشور، ضرورت ایجاد تحول در تعاملات حملونقلی و هماهنگی برای سفر زائران اربعین طی ماههای آتی را از جمله اهداف سفر خود عنوان کرد و گفت: روند ارتقای همکاریهای حملونقلی دو کشور در بخشهای مختلف رضایتبخش است.
ضرورت افزایش ظرفیتهای حمل و نقلی ایران و عراق
صادق با تأکید بر اینکه برای توسعه روابط همهجانبه اقتصادی و تبادلات تجاری دو کشور، نیاز است تا زیرساختهای حملونقلی بین دو کشور افزایش ظرفیت داشته باشد در خصوص مزایای گسترش همکاریهای دو کشور، گفت: عراق با توسعه زیرساختهای حملونقل ایران از منطقه قفقاز، آسیای مرکزی و روسیه هم از طریق ریل و هم جاده دسترسی پیدا کند و تجارت خود را با آن مناطق متحول کند. ایران هم از طریق عراق میتواند به کشورهای عربی خلیجفارس اتصال زمینی، ریلی و جادهای داشته باشد. این اتصال متقابل در راستای منافع کلیدی و راهبردی دو کشور است و امکان نقشآفرینی مشترک در کریدورهای ترانزیتی را سبب میشود.
تمایل قزاقستان برای انتقال بارهای ترانزیتی از مسیر ایران به عراق
عضو کابینه دولت چهاردهم، با اشاره به تمایل قزاقستان برای انتقال بارهای ترانزیتی از مسیر ایران به عراق بر تشکیل نشست سهجانبه برای تسهیل ترانزیت بین سه کشور تاکید کرد.
صادق، درخواستهای جمهوری اسلامی ایران را از جمهوری عراق شامل تشکیل جلسه سهجانبه بین ایران، عراق و قزاقستان برای گسترش ترانزیت، اتصال شبکه ریلی ایران و عراق با احداث راهآهن شلمچه – بصره و تکمیل راهآهن عنوان کرد و افزود: شروع مجدد پروژه راهبردی ریلی شملچه – بصره در دولت سودانی از عزم و اراده جدی دولت عراق حکایت دارد.
اتمام مین روبی مسیر شملچه – بصره
وزیر راه و شهرسازی ،با اعلام اینکه عملیات مینروبی مسیر شلمچه – بصره به اتمام رسیده است از پیگیری مکرر رئیس جمهوری اسلامی ایران برای تکمیل راهآهن شملچه – بصره خبر داد و تاکید کرد: ضرورت دارد تا طرف عراقی با معرفی شرکت کنترل کیفیت، اراضی مین روبی شده را تحویل بگیرد. با تحویل گرفتن اراضی مین روبی شده توسط عراق قطعاً این پروژه سرعت خواهد یافت.
تکمیل ساخت پل تکنیکال متحرک اروند تا پیش از اربعین سال آینده توسط ایران
فرزانه صادق گفت: ساخت پل تکنیکال متحرک اروند را تا پیش از اربعین سال آینده تکمیل خواهیم کرد.
وی اظهار امیدواری کرد تا با همکاری کشور عراق عملیات احداث راهآهن شملچه – بصره نیز تا سال بعد به اتمام برسد.
تأکید بر اهمیت ساخت جاده و راهآهن خسروی – خانقین – بغداد
وزیر راه و ،شهرسازی ضمن تأکید بر اهمیت تکمیل راهآهن شلمچه – بصره، بر ساخت جاده و راهآهن خسروی – خانقین – بغداد نیز تأکید کرد و پیشنهاد داد تا جزئیات پروژه راهبردی شلمچه – بصره در راهآهنهای دو کشور مورد بحث و توافق قرار بگیرد.
وی افزود: پیشنهادهای اجرایی ایران ارائه شده و با بررسی که عراق انجام خواهد داد قطعاً در کمیتههای مشترک هرچه سریعتر میتوانیم به نتیجه برسیم.
صادق، با اعلام اینکه زیرسازی خط راهآهن از کرمانشاه تا اسلامآباد پیشرفت ۸۲ درصدی دارد، گفت: بهزودی عملیات ریلگذاری راهآهن کرمانشاه – خسروی از اسلامآباد تا خسروی را شروع خواهیم کرد. با تکمیل این راهآهنها عراق از طریق ایران به آسیای مرکزی و چین متصل میشود. ایران نیز از طریق عراق به شبکه ریلی خلیجفارس متصل خواهد شد.
وی ایجاد زیرساختهای جدید متصلکننده ریلی و جادهای دو کشور را ضامن همکاریهای موفق در پروژههای توسعهای عنوان کرد.
صادق پیشنهاد داد تا هم زمان با تحویل مسیر مینروبی شده به شرکت اسپانیایی، مابقی عرض این مسیر هم مینروبی شود.
وزیر راه و شهرسازی، در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه از نظر ایران، راه توسعه عراق در هماهنگی ترانزیتی با کشورهای همسایه میسر میشود، گفت: گفتگوهای مشورتی عراق با همسایگان از جمله ایران در این زمینه اهمیت بسزایی دارد.
آمادگی ایران برای آغاز سریع ترانزیت گسترده کالا با عراق
وی افزود: عراق به «کنوانسیون تیر» ملحق شده است و ما آمادگی داریم تا کمتر از یک ماه و قبل از محرم با ارسال بارهای آزمایشی به مقصد کشور همسایه عراق ترانزیت را در خاک عراق شروع کنیم.
فرزانه صادق گفت: هماهنگ کردیم تا جلسهای با اتحادیه بینالمللی حملونقل جادهای برای بررسی عملیاتیشدن کنوانسیون تیر در عراق برگزار شود. همچنین بهواسطه تجربه تاریخی ایران در بهرهبرداری از کنوانسیون تیر آمادگی داریم تا دانش و تجربه خود را به طرف عراقی منتقل کنیم.
عضو کابینه دولت چهاردهم ادامه داد: نوسازی پایانههای مرزی ترانزیتی با عراق از جمله شلمچه را برای راهاندازی ترانزیت بین دو کشور تثبیت کردیم و عملیات اجرایی آن در ماههای آتی به اتمام میرسد.
ضرورت امضای موافقتنامه جادهای بین ایران و عراق برای راهاندازی ترانزیت
صادق تصریح کرد: برای برقراری نظام حمل یکسره و راهاندازی ترانزیت بین دو کشور لازم است موافقتنامه جادهای بین دو کشور دراسرعوقت نهایی و امضا شود.
تردد ایمن در مسیرهای اربعین بین ایران و عراق
رزاق محیبس السعداوی وزیر حملونقل عراق نیز در این دیدار با بیان اینکه کمیته عالی زیارتهای میلیونی تشکیل شده است، گفت: این کمیته عالی وضعیت تردد، تکمیل زیرساختها و حل مشکلات و آمادگی زیرساختها و ایجاد تسهیلات را برعهده دارد که دراینخصوص با تمام سازمانها و وزارتخانهها همکاری تنگاتنگی برای رفع مشکلات احتمالی وجود دارد.
وزیر حملونقل عراق تأکید کرد: وظیفه این کمیتهها تردد امن از مرزهای مشترک جمهوری اسلامی ایران و جمهوری عراق است.
محیبس السعداوی، در خصوص زیرساختها و تکمیل آنها بین دو کشور ایران و عراق تأکید کرد: عراق تلاش میکند تا تکمیل همه زیرساختها بهویژه حملونقل ریلی در اولویت باشد. چراکه عراق از موقعیت جغرافیایی ویژه ای برخوردار است و تکمیل مسیرهای ریلی برای ارتباط با دیگر کشورها برای عراق حائز اهمیت است.
وی بر بررسی پیشنهادات ایران در خصوص اتصال خط ریلی خسروی – خانقین – بغداد و همچنین برگزاری نشست سهجانبه ایران، عراق و قزاقستان برای تقویت ترانزیت و تکمیل زیرساختها تأکید کرد و گفت: در خصوص کنوانسیون تیر هیچ مانعی برای همکاری با جمهوری اسلامی ایران وجود ندارد.
وی تکمیل راهآهن شلمچه – بصره را از موضوعات دارای اهمیت ویژه برای کشور عراق عنوان کرد و گفت: تکمیل این راهآهن مورد تأکید نخستوزیر است و با جدیت از سوی عراق دنبال خواهد شد.
وزیر حملونقل عراق، فعالیتهای ایران در خصوص مسیر ریلی شلمچه – بصره که چندین سال تعطیل شده بود را در ماههای گذشته قابلتقدیر دانست و گفت: عراق تلاش میکند تا مشکلات احتمالی برای تکمیل این راهآهن و مسیر مهم برطرف شود و پروژه سرعت یابد.