ریل ایران گزارش می دهد؛
موفقیت راه آهن ایتالیا در راه اندازی سامانه تشخیص زلزله/اعجاز سنسورها در رشد ایمنی ریلی!
راه آهن ایتالیا از ساخت و نصب سامانه تشخیص زمین لرزه به منظور افزایش ایمنی خط، ناوگان و مسافرین در زمان بروز بحران خبر داد.
به گزارش ریل ایران؛ قطار اگرچه همچنان به عنوان امن ترین وسیله نقیله شناخته شده در جهان، رکورد دار کمترین سوانح در میان سایر ادوات حمل و نقل است، اما باید پذیرفت که آمادگی ناوگان و زیرساخت های ریلی برای مقابله با بلایای طبیعی همچون سیل، زلزله و یا آتش سوزی گسترده هنوز به میزان استاندارد نزدیک نشده است.
در میان تمامی راه آهن های جهان، راه آهن ژاپن بنا به دلیل موقعیت جغرافیایی خود از سامانه های ویژه تشخیص زمین لرزه برخوردار است که کمک شایانی به حفظ ارتقا امینی مسافرین و جلوگیری از درگیر شدن آنها با زلزله می کنند.
اما ایتالیا دومین کشوری است که پس از ژاپن، در حال نصب سنسورها و سامانه های تخیص زمین لرزه روی ناوگان ریلی خود است. راه آهن ایتالیا کمتر از دو ماه پیش از سامانه ملی هشدار و تشخیص زودهنگم زمین لرزه (EWS) رونمایی کرده که قرار است به صورت پایلوت، روی خط سریع السیر رم – ناپولی نصب و مورد آزمایش قرار گیرد.
به گزارش یورو نیوز، این سامانه به صورت اختصاصی توسط شرکت «رته فروویاریا ایتالیانا» با همکاری راه آهن ژاپن طراحی و ساخته شده و البته دانشگاه ناپلس نیز در بخش تحقیقاتی این پروژه بزرگ، همکاری داشته است.
سامانه تشخیص زمین لرزه چگونه کار می کند؟
بنا به گفته سازندگان، این سامانه از فناوری های پیچیده متصل به یکدیگر تشکیل شده که هر یک از آنها، وظیفه خود را انجام می دهند. روش کلی کار به این شکل است که ایستگاه های شتاب سنج تعبیه شده در طول مسیر خط ریلی رم – ناپولی نخستین امواج زمین لرزه را دریافت کرده و پیام های مربوطه را از طریق شبکه فیبر نوری جهت پردازش به سیستم مکرزی منتقل می کنند. نرم افزار هوشمند اختصاصی این سامانه سپس داده های ایستگاه های مورد بررسی قرار داده و هشدار لازم بر اساس سطح خطر احتمالی را به اپراتور ارسال می کند.
اگر سطح خطر جدی باشد، سیستم به صورت اتوماتیک و از طریق ارتباط با سامانه سیگنالینگ خط، سرعت قطار را بدون دخالت اپراتور کاهش می دهد تا هرگونه پیام مشکوک را بیشتر مورد بررسی قرار دهد. به محض دریافت پیام امنیت کامل مسیر، سرعت قطار بار دیگر به حالت عادی خود باز خواهد گشت.
سنسورها، قلب سامانه تشخیص زلزله
همانطور که گفته شد، تعداد زیادی سنسور شتاب سنج در طول مسیر ریلی گنجانده شده تا پیام ها را با مرکز مبادله نماید. اسین سنسورها در حقیقت به عنوان قلب سامانه تشخیص زلزله عمل کرده و به همین دلیل در تمامی طول خط نصب شده اند. برخی از این سنسورها روی سطح زمین و برخی دیگر نیز بسته به شرایط، در سطح زیر زمین نصب می شوند تا بالاترین میزان دقت در سنجش شرایط محیط را در اختیار سامانه قرار دهند. همچنین، تمامی سنسورها از طریق شبکه SDH فیبر نوری به یکدیگر متصل بوده و تمامی پیام ها ظرف مدت چند ثانیه به مرکز منتقل می شوند.
آزمایش موفق سامانه تشخیص زلزله در ایتالیا
بنا بر اعلام راه آهن ایتالیا، سامانه تشخیص زلزله از روز ۳ ماه می به صوت پایلوت روی خط ریلی رم – ناپولی نصب شده و در حال حاضر نیز مشغول به کار است. برای اطمینان از و آزمایش کارایی دقیق این سامانه نیز، راه آهن ایتالیا از یک زلزله مصنوعی ۴.۴ ریشتری بهره گرفته که نتایج نشان داد سامانه به خوبی زلزله را تشخیص و هشدارهای لازم را نیز صادر کرده است. به گفته مهنندسین پروژه، درست پس از تشخیص زمین لرزه، سامانه به صورت خودکار قطار را از طریق سیستم سیگنالینگ متوقف ساخت.
مرحله بعدی، همگام سازی این سیستم هشدار دهنده با سیستم مدیریت ترافیک ریلی اروپا (ERTMS) است که به گفته راه آهن ایتالیا، طی ماه های آتی این هدف عملیاتی خواهد شد.
راه آهن ایتالیا ضمن اعلام رضایت از همکاری دانشگاه ناپولی در این پروژه بزرگ، میزان پیشرفت آن از منظر زمانی را نیز شگفت انگیر دانسته و اعلام کرد: تنها ظرف مدت کمی بیش از یک ماه، این سامانه از یک مدل تحقیقاتی به یک سیستم نصب شده عملیاتی تبدیل شد که این اقدام، محصول مشترک دانش و صنعت در این پروژه است.