در پی ابلاغ برنامه حمل ۸ میلیون تنی بار ریلی در سال جاری از سوی مدیرعامل راه آهن، نخستین بار صادراتی کاشی و سرامیک تولید ایران از یزد به سمت افغانستان اعزام شد.
به گزارش ریل ایران؛ هدفگذاری حمل دستکم ۸ میلیون تن بار تزانزیتی ریلی برای سال جاری یکی از جسورانه ترین برنامه های کلان مدیرعامل راه آهن از آغاز دوره تصدی مدیریت شرکت راه آهن جمهوری اسلامی ایران در دولت چهاردهم محسوب می شود.
این هدفگذاری درست در شرایطی انجام شد که کشور از منظر اقتصادی، تحت سخت ترین تحریم های اقتصادی قرار داشته و میزان صادرات ایران نیز طی سال های اخیر با افت محسوسی مواجه شده است. با اینحال، دکتر ذاکری با اعلام عملیاتی بودن دستیابی به اهداف برنامه یاد شده، خواستار تحرک جدی مناطق مختلف در جذب بارهای ترانزیتی به ویژه در جنوب و شرق کشور شده است.
در همین راستا، اقدامات چشمگیری از سوی تمامی مناطق درگیر با موضوع ترانزیت طی ماه های گذشته از نیمه نخست سال جاری صورت گرفته که به نظر می رسد اکنون، هدفگذاری حمل ۸ میلیون تنی بار برای سال جاری دیگر دور از دسترس نیست.
اما نکته ای که باید به آن توجه داشت اینکه، در توسعه ترانزیت ریلی دو مقوله مورد اشاره دکتر ذاکری بوده است: توسعه بار ریلی در مسیرهای تثبیت شده و یافتن بازارهای جدید ترانزیتی و فعالسازی آنها.
افغانستان، بازار استراتژیک خارجی راه آهن ایران!
اگرچه توسعه ترانزیت با تمامی کشورهای همسایه همواره مورد تاکید دولت های مختلف جمهوری اسلامی ایران بوده، اما باید در نظر داشت که افغانستان تازه ترین بازار راه آهن ایران در بخش ترانزیت ریلی بوده که به لطف ساخت خط ریلی خواف – هرات، چنین بازار پر رونقی برای صنعت ترانزیت کشور ایجاد کرده است.
مهدی شیردل، فرماندار شهرستان تایباد تیر ماه سال گذشته طی آظهاراتی، حجم تجاری ایران و افغانستان را حدود ۳ میلیارد دلار اعلام کرد. از سوی دیگر، مصطفی رضایی مدیر کنسرسیوم توسعه ریلی افغانستان نیز در دیماه سال گذشته، حجم مبادلات ریلی دو کشور از مسیر خواف-هرات در بازه ۱۰ ماهه سال گذشته را ماهانه بیش از ۳۰ هزار تن اعلام کرد.
این در حالیست که مرتضی جعفری معاون بازرگانی و بهره برداری راه آهن جمهوری اسلامی ایران بهمن ماه سال گذشته در گفتگو با خبرگزاری آوا افغانستان از آمادگی شبکه ریلی کشور برای افزایش حجم مبادلاتی میان ایران و افغانستان به ۱۰۰ هزار تن در ماه خبر داده بود. جعفری همچنین با حضور در راه آهن تربت حیدریه در نشست مشترک با فعالان تجاری و شرکت های ریلی فعال در مسیر ریلی خواف – هرات، به بررسی مشکلات موجود بر سر راه توسعه مبادلات ریلی دو کشور ایران و افغانستان پرداخت.
صادرات نخستین محموله کاشی و سرامیک ایران به افغانستان
در راستای فعالسازی حداکثری مناطق مختلف راه آهن در توسعه مبادلات ریلی با کشورهای همسایه، راه آهن یزد روز ۲۲ تیر ماه از انعقاد قرارداد حمل صادرات ریلی کاشی و سرامیک ایرانی به افغانستان خبر داد.
سیدرضا ساداتحسینی مدیرکل راهآهن یزد، در راستای توسعه صادرات غیر نفتی و گسترش تجارت برونمرزی گفت: برای نخستینبار، حمل مستقیم کاشی و سرامیک از ایستگاههای استان یزد به ایستگاه روزنک، در افغانستان برنامهریزی شده است که این حمل در قالب قراردادی سهماهه به میزان ۱۵ هزار تن انجام خواهد شد و قابلیت افزایش تا ۶۰ هزار تن بصورت سالانه را دارد.
سادات حسینی افزود: کالاهای صادراتی از کارخانههای مختلف در شهرستانهای میبد، اردکان، یزد و ابرکوه تأمین شده و طبق برنامهریزی، بارگیری از هفته آینده آغاز خواهد شد و زیرساختها و الزامات مورد نیاز در ایستگاههای بارگیری نیز پیشتر مهیا شده است.
مقایسه رقم یاد شده در حجم قرارداد یاد شده با ظرفیت اعلامی ۱۰۰ هزار تن در ماه از سوی جعفری نشانگر رشد بسیار چشمگیر مبادلات ریلی دو کشور طی ماه های اخیر و ناشی از استراتژی اعلامی دکتر ذاکری برای توسعه ترانزیت و صادرات ریلی میان ایران و کشورهای همسایه است. این امر به خوبی اثبات میکند که راه آهن حتی در شرایط تحمیل تحریم های اقتصادی فزاینده علیه ایران نیز حتی سریعتر از برنامه زمانبندی اعلام شده، در حال دستیابی به اهداف تعیین شده از سوی وزارت راه و شهرسازی دولت چهاردهم و مدیرعامل است.