counter easy hit
یادداشت

ریل ایران گزارش می دهد؛

برنامه ریزی راه آهن برای راه اندازی کریدور مسافری بین المللی شرق – غرب

به گزارش ریل ایران؛ از زمان روی کار آمدن دولت چهاردهم و قرار گرفتن دکتر ذاکری در راس هرم مدیریت راه آهن جمهوری اسلامی ایران، شاهد تحولات بزرگی در حوزه های باری و مسافری بوده ایم. شکسته شدن رکورد حمل بار و مسافر در مناطق مختلف راه آهن طی یک سال گذشته که اخبار آن به دفعات از سوی روابط عمومی راه آهن ج.ا.ایران منتشر شده نیز موید تغییر در رویکرد و استراتژی های کلان راه آهن در حوزه حمل و نقل ریلی است.

گردشگری ریلی که طی سال های اخیر به یکی از موضوعات مهم در بخش حمل و نقل کشور تبدیل شده نیز از اولویت بالایی در منظومه فکری مدیرعامل راه آهن و دولت چهاردهم قرار دارد. در همین راستا، شرکت راه آهن موفق شد طی یک سال گذشته، علاوه بر تقویت و توسعه ناوگان مسافری با اقداماتی چون نوسازی سالن ها و تزریق سالن های جدید به ناوگان ریلی کشور در داخل، نسبت به راه اندازی مجدد قطار گردشگری شیرگاه، برنامه ریزی های لازم برای اضافه کردن قطارهای گردشگری جدید به این حوزه اقدام نماید.

توسعه گردشگری ریلی بین المللی، دستور کار راه آهن در سال ۱۴۰۴

اگرچه تقویت زیرساخت های لازم برای توسعه قطارهای گردشگری در داخل کشور از اهمیت بالایی برخوردار است، اما حقیقت امر این است که قطارهای گردشگری بین المللی علاوه بر فراهم آوردن امکان سفر ارزان قیمت و ایمن برای شهروندان ایرانی، موجب ارزآوری قابل توجه و کمک به اقتصاد حمل و نقل کشور خواهد شد.

پس از راه اندازی مجدد قطار تهران – وان در آخرین روزهای اسفند ماه سال گذشته و تجربه موفق راه آهن از راه اندازی این قطار در ایام نوروز، اکنون به نظر می رسد مدیران ارشد راه آهن به دنبال توسعه قطارهای گردشگری در مسیرهای تازه هستند.

در تازه ترین اظهار نظر مدیران ارشد راه آهن در خصوص برنامه های این شرکت برای توسعه گردشگری ریلی، مسیرحسن موسوی دیزجی قائم مقام مدیرعامل طی سخنانی از برنامه راه اندازی قطار ترکیبی تهران – کربلا خبر داده است. وی همچنین تاکید کرد که مذاکراتی میان راه آهن های ایران و افغانستان برای راه اندازی قطار مشهد در جریان است که به نظر می رسد طی سال جاری میلادی به نتیجه برسد.

کریدور مسافری شرق – غرب، ابتکار راه آهن در حوزه گردشگری

راه اندازی قطار ترکیبی تهران – کربلا منجر به اتصال ترکیبی شبکه ریلی ایران به ریل عراق خواهد شد. از سوی دیگر، راه اندازی مجدد خط ریلی خواف – هرات نیز بار دیگر اتصال شبکه ریلی کشورمان به افغانستان را فراهم آورده که با این حساب، ایران به عنوان هاب کریدور مسافری شرق – غرب عمل خواهد کرد. حضور شیعیان هزاره در افغانستان و شیعیان عراقی می تواند فرصت مناسبی برای توسعه گردشگری مذهبی به محوریت کشورمان را فراهم نماید.

با اینحال، اتصال ریلی ایران به شبکه ریلی جمهوری آذربایجان از طریق مرز ریلی آستارا و اتصال ریلی به ترکیه از طریق وان، میتواند منجر به تبدیل ایران به هاب مسافری منطقه شده که نهایتا تمامی شیعیان منطقه می توانند از طریق شبکه ریلی ایران علاوه بر برقراری ارتباط ریلی با یکدیگر، به امکان زیارتی در ایران، عراق، ترکیه و جمهوری آذربایجان سفر کنند.

در این میان، ایران می تواند علاوه بر پذیرش گردشگر ریلی در شهرهای مذهبی خود همچون مشهد، قم و شیراز از ترانزیت گردشگر نیز بهره برداری ارزی داشته باشد. با این حساب، در صورتیکه یک گردشگر افغانستانی قصد سفر بهخ کربلا از طریق شبکه ریلی ایران را داشته باشد، مشمول پرداخت هزینه استفاده از شبکه ریلی ایران خواهد شد که درآمد قابل توجهی برای صنعت ریلی کشور به ارمغان می آورد.

همچنین اتصال ریلی ایران به دو کشور پاکستان و ترکمنستان نیز می تواند به مبنای مذاکراتی جدید میان راه آهن ایران و این دو کشور برای راه اندازی مسیر جدید گردشگری شود. نکته مهم اینکه نگاهی به نقشه منطقه نشان میدهد که تمامی کشورهای همسایه ایران می بایست از شبه ریلی کشورمان برای اعزام گردشگر استفاده نمایند و در عمل، راهی برای سفر ریلی به کشورهای منطقه بدون حضور ایران وجود ندارد.

هرچند، علاوه بر مسیرهای مسافری میتوان همین مسیرها را برای بخش باری نیز تعریف کرده که در این صورت نیز راه آهن به هاب باری جنوب عرب آسیا تبدیل خواهد شد. نکته دیگر اینکه در صورت به موفقیت رسیدن مذاکرات هسته ای میان تهران و واشنگتن، قطعا فرآیند جذب گردشگر و ارائه خدمات به آنها تا حد زیادی تسهیل شده و می تواند فرصتی مناسب برای تبلیغ مسیرهای ریلی ایران به گردشگران بین المللی فراهم آورد.

بیشتـر بخـوانید:

دکمه بازگشت به بالا